Bu yıl Bilişimci Martı Projeleri için bir ONUR YILI: Projemiz 15. yılına girdi. Lütfen bu deneyimi küçümsemeyiniz. 2009 yılına kadar Microsoft desteğiyle uçan projemiz o yıldan beri sadece kendi kanatlarını kullanıyor. Onuncu yılımızda bitirelim, bu işin maddi kaynağı yok ve ödül olmayınca da katılımcı sayısı düşüyor dediysem de “World Council for Total Quality and Excellence in Education (WCTQEE)” bünyesindeki dostlarım projenin 20 üye ülke arasında tek teknoloji destekli yürüyen ve imece halkaları sistematiğini işleyen okul projesi olduğunu ve yola ne olursa olsun devam etmememi rica etmeleri üzerine yolculuğumuz sürdü, hem de katlanarak. Ne demek katlanarak?
* Öncelikle 5 yıl önce K-12 ile kısıtlı kalmayıp Üniversite halkalarını da işin içine kattık. Adını; “LİDER MARTILAR” koyduk. Derslerimde ve eğitime gittiğim tüm üniversitelerde, bağlantı noktalarımda bu çalışmayı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl 115 proje ile en üst sayısına ulaştı lider Martılar. Bu yıl Muğla Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu’nun İmece halkaları çalışmalarının içinde olacak olması ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) bünyesinde kurduğumuz Gençlik Çalışma Grubu ile Lider Martılar sayısı yine çok olacak inancındayım.
* 2007 yılından bu yana Engelli Halkaları sürmekte. TOFT ile güzel çalışmalarımız olmuştu. Bu yıl da engellileri yanımızda görmek istiyoruz.
* Bu yıl ise TOPLUM MARTILARI ile yeni eklenen bir kategorimiz daha var. Geçen yıl düşünüp davette bulunmuştuk, olmadı. Bunun üzerine bu yıl Datça İmecesi adı altında başlattığımız ve şu an Muğla’yı da içine alan çalışma ile Mayıs ayında Sri Lanka’da katıldığım ICSQC toplantısında Sri Lankalı öğretmenlerin bu işe ilgi duymasıyla başlayan “Sri Lankan Community Seagulls” çalışmaları bu bölümün ilkleri.
Projemizi izleyenler genel özelliklerini biliyor. Bu yılın 7 ANA TEMA‘sı var:
- Bir Lider gibi düşünerek sorun tespiti ve analizi yapmak.
- Bir ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ olarak olaylara bakmak ve sorun saptayıp çözüme yönelmek.
- Etik yaklaşıma sahip olmak. Teknoloji ve etil ve güvenlik bu alanda çalışılabilir.
- Sevgiyle yol almak. Bu konu şiddete, ayrımcılığa, karşı geliştirilecek projeler için.
- Engellere ve engellilere empatiyle yaklaşmak veya yaklaşılmasını sağlamak
- Cinslerin farklılıklarına duyarlı ve saygılı olmak.
- Sizin kendi sorununuz. Bunu bizimle konuşarak belirlemenizi istiyoruz.
Sloganımız: “Genç ve deneyimli; barış, kalite ve saygınlık için el ele.“
Yöntemimiz; PUKÖ Döngüsüne uygun hareketle, Bilişimi mümkün olduğunca çok ve uygun ve de etik kullanarak, analitik çözüm yollarıyla sorununuza çözüm getirmeniz.
Hedef Gruplarımız; ana okulundan Lise sona kadar tüm düzey öğrenciler, üniversite öğrencileri, engelli ve engellilerle engelliler için çalışacak gönüllü grupları, toplum üyeleri. Bu grupta iş dünyası ve STÖ çalışanları ve bireyler var.
Projemizi paylaşma şeklimiz; Web ve/ya Blog, PPT sunum.
Katılım için; İki adet Formumuz var. Bunları bizden istemeniz ve doldurarak geri göndermeniz gerekiyor. Hepsi sanal ortamda.
Değerlendirme üç aşamalı: Genel kurallara uyma, akran değerlendirmesi ve jüri değerlendirmesi.
Bu proje Yenilikçi İmece Derneği tarafından yürütülmekte; WCTQEE, Nepal QUEST, CMS, Lucknow, Hindistan ve “Human Dignity and Humiliation Studies” tarafından duyurulup desteklenmektedir.
Bu yıl Proje kaydımız 1 Haziran 2017 tarihinde başlamış olup 1 Mart 2018 tarihinde sona erecektir. Projenin Maddi bir Ödülü yoktur. Öğrenme, tanınma ve bir sorunu çözme hazzı kazanılan değerlerdir. Projeyi tamamlayan ekipler Başarı Sertifikası alırlar.
Sevgilerimle…
Dr. Hayal KÖKSAL
Proje Tasarımcısı ve Genel koordinatörü