İşleyiş
Proje ekipleri “İmece Halkaları” yöntemiyle çalışarak; sorun çözme aşamasında “Kalite Araçları”nı kullanacak, Projenin her aşamasında teknolojiyi; Bilgi ve İletişim teknolojilerini yani Bilişim Teknolojilerini (BT) olabildiğince etkin ve yoğun olarak kullanacaklardır. Bu çalışma ile özellikle öğrencilerin “karakter gelişimi”, “yaşam boyu öğrenme felsefesi edinimi” ve “ekip ruhunu kavramaları” konularında büyük yarar sağlandığını kanıtlanmıştır. Üstelik bu sonuçlar sadece ulusal boyutta değil; uluslararası platformlarda da onaylanmış olup; İngiltere, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Nepal, Sri Lanka ve Hindistan’daki seçkin okullar ve sivil toplum kuruluşları tarafından da destek görmektedir.
Projemiz; Okul öncesi sınıflarından Üniversitelere kadar her yaş düzeyindeki öğrencilerin katılımına açıktır. Bir akademik yıl boyunca “Çoklu zekâ yaklaşımı” ile yapılan çalışmalar (resim, müzik, edebiyat, drama, kısa metrajlı film, karikatür, fotoğraf, dans, vb.) aşağıda belirtilen dört farklı şekilden biriyle paylaşıma açılacaktır. Bunlar:
- Web sayfası tasarımı,
- Blog hazırlanması,
- Web+Blog tasarımı,
- PPT ile Proje sunumu,
Proje Adımları
Okul Yönetimi Düzeyinde:
- Projeye katılmak isteyen lider öğretmen ve/ya okul yöneticileri Hayal Köksal ile iletişim kurarak “Paydaşlık Formu”nu doldurur veya yeniler.
- Okul müdürü, lider öğretmenler ve Hayal Köksal Proje Protokolünü imzalar.
- Okul idaresinin, Hayal Köksal’ı illerine/okullarına Bilişimci Martı Projesi ve İmece Halkası eğitimi vermek üzere davet etmesi veya bunun Skype ile yapılıp sürecin iyi öğrenilip yol haritasının bir an önce çizilmesi açısından önemlidir. Bu gerçekleştirilemiyorsa; üye proje liderine eğitim sunumundan (PPT)yararlanılarak gönüllü velilerin de içinde olduğu katılımcı ekip elemanlarının bilgilenmesi için eğitim ortamı hazırlanır. Sunu her birlikte izlenir ve proje konusunda çalışma başlar.
Ekip (İmece Halkası) Düzeyinde:
Projemiz “İmece Halkaları©” anlayışıyla; kalite felsefesi ve PUKÖ Döngüsü (Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem alarak Uygula ve standartlaştır) temel alınarak yürütülür. Sırayla yapılması gerekenler:
- Proje konusu bu senenin ana temaları şemsiyesi altında, ekip lider öğretmenleri, öğrenciler ve istekli velilerle birlikte belirlenir (Beyin Fırtınası).
- Ekip tarafından belirlenen konu hakkında mutlaka ön çalışma olarak “Kütüphane/Alan taraması” yapılır.
- Kalite araçları kullanılarak projenin “Yol Haritası” yine tüm ekip elemanlarıyla birlikte çizilir. Sorunların ana ve kök nedenleri saptanır, çözüm için taktik ve stratejiler belirlenir. Bu çalışmalar esnasında mutlaka “Balık Kılçığı ve Önceliklendirme Tablosu” kullanılacaktır.
- Belirlenen stratejilerin ve çizilen Yol Haritasının eyleme geçilmeden önce mutlaka Hayal Köksal tarafından onaylanması gerekmektedir. Onay almadan çalışmalarına başlayan ekipler değerlendirme sürecine alınmazlar. Zira “Stratejik plan” olmaksızın projenin sağlıklı sürdürülmesi olanaksızdır.
- Belirlenen ve onayı alınan stratejiler doğrultusunda veri toplama ve kalite araçları kullanılır; ön ve son testler yapılır. Sorunun çözümlenmesi için uygulanan taktik ve stratejiler sonucunda ortaya çıkan iyileşmenin başarı oranı ölçülerek saptanır.
- Proje kapsamında okul içi ve dışında yapılan etkinlikler mutlaka kayda geçirilir(Video, fotoğraf, vbg.).
- Sonuçlar ve yapılan tüm etkinlikler öğrenciler tarafından hazırlanan PPT, web sayfası ve/ya Blogda paylaşıma açılır. Lider Martılar Projesi’nde yapılan çalışmaların PPT eşliğinde video çekimi şekilde gerçekleştirilir ve web sayfası/Blog’a yerleştirilir.
- Değerlendirme ölçütleri ve yöntemi ve diğer tüm adımların zamanı ve şekli Hayal Köksal’ın yönlendirmesi ile gerçekleşir.