Yedinci yılında projemiz; “2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti” olgusuna uyumlu olarak “SANAT” konusuna odaklandı: “Sanatın her dalına odaklanarak nasıl nitelikli İnsan yetiştirilir?” sorusu çerçevesinde eğitimsel ve toplumsal sorunların saptanması ve iyileştirilmesi konusunda projeler çalışıldı. Projelerin içinde aşağıda belirtilen sanat dallarının yer alması istendi:
1.Yüzey sanatları (kağıt, tuval, duvar ve bez üzerinde yapılan resim,afiş, grafik, minyatür, karikatür, fotoğraf, batik, süsleme, vb),
2.Hacim sanatları (heykel, seramik, anıtlar),
3.Mekân sanatları (bahçe ve peyzaj mimarisi),
4.Dil sanatları (Roman, hikaye, şiir, deneme, tiyatro metni, film senaryosu),
5.Ses Sanatları (Müzik),
6.Hareket Sanatları ( Bale, dans, halk oyunları, pantomim),
7.Dramatik Sanatlar (Tiyatro, opera, müzikal oyun, kukla, sinema, gölge oyunları)
İMECE HALKALARI ve KAZANDIKLARI ÖDÜLLER:
Tekirdağ Çorlu-Velimeş İlköğetim Okulu’nun Ana sınıfı bu seneyi sonuna kadar götürüp teslim eden tek Ana sınıfı ekibi oldu. Küçük yaşta kalite araçlarını öğrenmedeki istekleri bu ekibi KALİTEYE EN ADANMIŞ VE EN GENÇ BİLİŞİMCİ MARTI EKİBİ yaptı.
İköğetim Okulu olarak yıllardır projelerimizin içinde olan Burdur Bahçelievler İlköğetim Okulu, “Sanatla Tarih Atlası projesini gerçekleşirdi. Sanat Tomurcukları ekibi bu yılı “EN BAŞARILI ve EN AKTİF İLKÖĞETİM MARTI EKİBİ” olarak belirlendi.
İzmir Kemalpaşa İlköğetim Okulu, Gökkuşağı ekibi İçindeki SanatçıyıUyandır projesiyle İKİNCİ EN BAŞARILI MARTI PROJESİ’ni gerçekleşirirken; bu senenin ilki olarak özel ve yakın ilgisi nedeniyle okul üst yönetimi; “EN İLGİLİ BİLİŞİMCİ MARTI OKUL YÖNETİMİ dülü aldı.
Çorlu Velimeşe İlköğretim Okulu bu yıl 3 projeyle aramızdaydı: “Sanatla El ele” diyen ve engelli öğencilere de destek veren “Düm Tek Tek” ekibi ÜÇÜNCÜ EN İYİ MARTI PROJESİ ve EN GİRİŞKEN MARTI EKİBİ olarak beğeni kazandı. Aynı okulun 3. projesi olan “Sanat Nefes almak içindir”, Sanata Kanat Çıpanlar ekibine EN HEYACANLI KANAT ÇARPAN MARTI EKİBİ tanımını getirdi.
Antakya Bedii Sabuncu İlköğetim Okulu, Yörügemiz Sanat ekibiyle Okullardaki Sanat Etkinliklerini yoğunlaşıp paylaşıma açtılar ve EN SANAT ODAKLI MARTI EKİBİ unvanını aldıar.
İzmir Işıkkent İlköğetim Okulu, Geleceğe Dokunan Martılar ile Geleceğin İpucu bizde dediler ve okul müfredatına yaptıları katkılarla EN VİZYONER BİLİŞİMCİ MARTI EKİBİ seçildiler.
Bu yıl dördüncü kezdir aramızda olan Ağrı Diyadin YİBO’da, Bir de Sanatla Bak adlı çalışmayı yaparak yöresel sorunlara sanatla çözüm bulmaya çalışan ve bu yönüyle EN BARIŞ ODAKLI MARTI PROJESİ’ni gerçekleşirdi.
Lise ekiplerimize gelince… Bu yıl yine geçen yılki katılım yoğunluğunu yakalayıp ödül törenini Muğla’ya taşımış olan Muğla Turgut Reis Anadolu Lisesi 4 projeyle yine birinciliği elinde tuttu. Muğla Üiversitesi’nin de aramıza katımasından mutlu olduk.
Muğla Turgut Reis Lisesi’nde “SANATLA NİTELİKLİ İNSAN NASIL YETİŞİR?” sorusunu irdeleyen TINI Ekibi EN BAŞARILI & EN PLANLI LİSE MARTI PROJESİni hayata geçirdi.
Aynı okulumuzun Ansiklopedik Gençleri; “PSİKODRAMA: Çiçekler su ister, Ruh; Sanat!” çalışmasıyla İKİNCİ EN BAŞARILI VE EN İLGİNÇ MARTI PROJESİ’ni bizlere sundu.
Nüans ekibi; “NEDEN BİZ EKSİLİYORUZ?: Müzik hayat kurtarır.” ile YEREL SANATA EN ODAKLI MARTI PROJESİ’ni; Genç Notalar ekibi ise “SANATIN EĞİTİMDE ÖNEMİ Müziğin DNA’sı ile EN MÜZİK ODAKLI MARTI PROJESİ’ni bizlere tanıttı.
Özel Irmak Lisesi Sanatı Yücelt Ekibi; okullarında gerçekleşirilen 1. Sanat Bienali’nin içinde yer alarak Sanata ışık tuttular. “EN DEĞİŞİM YÖETİCİSİ MARTI EKİBİ- ÜÇÜNCÜ EN BAŞARILI MARTI PROJESİ ödüllerini aldıar.
Sarıyer, Vehbi Koç Vakfı Lisesi izcilerinin yer aldığı Zambak İzcileri; EN ÇEVRECİ VE EN YARDIMSEVER MARTI EKİBİ olarak seçildiler. Bu projenin içnde “Kilyos Çevre Koruma ve Güzelleşirme Derneği” de yer aldı.
Yine aynı lisemizin Alegori ekibi “460 YIL SONRA: Bilimle var olacağız, aklı yolu BİR!” diyerek ve gösterdikleri performans ile; EN ALEGORİK MARTI PROJESİ’nin sahibi oldular.
Muğla Üiversitesi, Eğtim Fakütesi öğencileri adanmışlıkları ve mükemmel iletişimleriyle her sene verdiğimiz Özel Ödülün de sahibi olmayı hak ettiler. “Müziğin içndeki Fizik”i sorgulayan Harmoni ekibi; EN BAŞARILI ÜNİVERSİTE PROJESİ PROF.DR. ÜMİT SERDAROĞLU ÖZEL ÖDÜLÜ’nün sahibi oldu.
Bir projenin liderliğini yapıp özel ve devlet okullarını da işin içine katarak fark yaratan bir sivil toplum örgütü vardı: Tükiye Omurilik Felçileri Derneğ (TOFD). “Yoksa-engelsiz-misiz?” diyen Empati ekibi; EN İYİ İMECE EKİBİ ve EN BAŞARILI ENGELLİ PROJESİ ödülünün sahibi oldu.
Yurt dışıdan 7 projeden çalışmalarını tamamlayan sadece 3 ekip oldu: City Montessori School, Lucknow, Hindistan (CMS) iki projeyle; 1.”Toplum Önünde Konuşma Sanatı ve 2.”Yazma Sanatında iyileşelim” konularıdaki projelerini bizlerle paylaştılar. Böylece 1991 yılıdan beri sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle bizden; “EĞİTİMDE KALİTEYE ADANMIŞ EN İY İ OKUL” Ödülünü aldı.
Little Angels High School (LAHS) ise geçen seneki Şmpiyonluklarına bir büyük başarı daha ekledi. “Ruhumuzu Sanat Yoluyla Uyandıralım” diyen “Hayal” ekibi; EN BAŞARILI ULUSLARARASI MARTI PROJESİ ve EN PLANLI ÇALIŞAN EKİP ödülerini almaya hak kazandı.
Bir Martı uçuşu daha böylece tamamlandı.