2021 yılı Uluslararası Bilişimci Martı Projelerimizin 18. yılı. Yani ilk adımları atarak başka ülkelerin projelerine katılmak yerine diğer ülkeleri bize ait olan bir Bilişim projesine davet ettiğimizin 18. yılındayız. Bu benim için büyük bir görev ve sorumluluk olduğu kadar büyük de bir övünç kaynağı. Türkiye’den başlayan ve tüm dünya ülkelerini bizimle yol almaya davet eden bir proje ve bu projeyle 18 yılda beş yüze yakın proje ürettiğimiz ABD, Birleşik Krallık, Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Güney Afrika ve Tayland olmak üzere bütün dünya. Projenin özel bir maddi ödülü olmamasına karşın bu kadar heyecan ve bitmek bilmeyen bir ilgi kaynağı olmasının nedeni acaba ne? Bunu katılan ekiplere, ekip liderleri ve üyelerine sormak lazım. İlk yıllarda Microsoft’un duyarlı yöneticileri ve proje liderleriyle destek gören projemiz yıllar içinde, özellikle de 2010 yılı sonrasında sivil toplum bağlantılarımızla ama yine güçlü bir şekilde yol almaya devam ediyor.
Pandemi tahminlerimizin aksine projemizi çok daha olumlu bir şekilde etkiledi. Bunun nedeni zaten uzaktan eğitimle yürüyen projenin rüştünü ispat etmiş olan yöntemi oldu. Projenin sürekli olarak e posta ile dönüt alan yapısı ve yönlendirmeli süreç takibi pandeminin zarar vermesini engelledi. Geçtiğimiz yıl kayıt yaptıran güçlü Türk Okullarının geçen yılı bu yıla erteleyip sonrasında da bitiremeyecekleri bilgisini aldığımızda üzülmüştük. Ancak bu projelerin yerine beş tane uluslararası K-12 okullu, ülkemizden de Sivil Toplum Kuruluşlarının katıldığı Toplum Martıları projeleri ve son anda katılan bir Türk Devlet Üniversitesi umutlarımızın yeşermesine neden oldu. Tüm ekiplerimize başarılar diliyoruz. umarız 28 Haziran’da teslim edilecek olan projeleri kayıt yaptıran tüm ekipler tamamlayabilirler. İsterseniz şimdi hangi ekiplerin hangi konular üzerinde çalıştıklarını paylaşayım.
2006 yılından beri yanımızda olan Lucknow’dan City Montessori School Ortaokulu öğrencileri Kovid-19’un bedensel ve ruhsal sağlımızı nasıl etkilediği ve özellikle de ruhsal yönden kendimizi nasıl sağlıklı tutacağımız konusu üzerinde çalışıyor. Bu yıl Hindistan’dan iki okul daha bizimle. Biri Bhavan Vidyalaya; Ne tür bir eğitim ile öğrencileri eğitmeliyiz? derken, Blue Bells Model School da kırsal bölgede yaşayan insanları teknolojik yönden eğiterek desteklemeyi amaçlıyor. Pandemide hemen her işin teknoloji destekli olduğunu düşünen liseli gençler bir çeşit toplum projesi yapıyorlar. Bizimle 4. kez birlikte olan Sri Lanka’dan ödüllü öğretmen Judith Perera öğrencilerini teknoloji-destekli eğitim konusunda yetiştirme konusunda çalışıyor. Bu yıl ilk kez bizimle olan Taylan’dan ACSP okulu öğrencilerinin hedefi de Tayland Eğitim Sistemini kendilerince yeniden yapılandırmak. Bu öğrencilere Eğitim Bakanlarının kulak vermelerini diliyorum.
Ülkemizde ise iki toplum Projesi var. İlki Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ve YİMEDER işbirliğiyle yürütülen Enerji projesi. Çocukları ve yetişkinleri enerji türleri, enerji çeşitleri ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen proje iki yıla yayılacak. ikincisi ise YİMEDER ve Edremit Liseliler Platformundan olan arkadaşlarla yürüttüğümüz Edremit Körfezindeki Köyleri Kütüphaneye kavuşturarak okumayı sevdirme ve geliştirme projesi. O proje de iki yıllık. Aramıza son anda katılan Kars Kafkas Üniversitesi ekibi ise görme engellileri özellikle resim ve benzeri objeleri anlama konusunda rahatlatacak bir betimleme projesi üzerinde çalışıyorlar.
Anlaşılacağı gibi projelerimiz hızlı bir şekilde yol alıyor. Önümüzde yaklaşık iki ay gibi bir süre var ve sanal ortamda hemen her hafta bir araya gelen ekipler sanal danışmanlık alarak yol alıyorlar. Yaklaşık beş bin projeye yöntem olan 2005 Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışmasından Ödüllü “İMECE HALKALARI” bu projede de harikalar yaratmaya devam ediyor. Bizi www.bilisimcimartilar.com sayfamızdan izlemeye devam edin olur mu? Sevgilerimle.
Doç. Dr. Hayal KÖKSAL
Proje Tasarımcısı ve Koordinatörü