YENİ: 36 EKİBİN BAŞVURDUĞU PROJEMİZE BAŞVURU TARİHİ 1 MART’A KADAR UZATILDI!!!!
13. ULUSLARARASI BİLİŞİMCİ MARTILAR VE 3.ULUSLARARASI LİDER MARTILAR PROJELERİ
Değerli Eğitim Paydaşları,
2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılında Bilişimci Martı Projesinin 13, Lider Martılar Projesinin ise 3. Yılına başlıyoruz. Şimdiye kadar beş yüz projenin kayıt yaptırıp 352 projenin başarıyla proje sürecini tamamladığını ve dört binden fazla öğrenci, öğretmen, idareci ve veli ile bu çalışmayı tanıştırdığımızı bilmek bize mutluluk ve gurur veriyor. Üçüncü yılından itibaren Hindistan, Nepal, ABD, İngiltere, Güney Afrika ve Sri Lanka gibi uluslararası platformlara da giren çalışmamız imece, kardeşlik, bilimsellik ve teknoloji desteğiyle sorun çözmeyi yeni kuşaklara kazandırmayı amaçlıyor ve onları gerçek birer LİDER olarak yetiştirmek istiyor.
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ; ana sınıfından 12. Sınıfa kadar (k-12) engelli ve üstün yetenekli de olmak üzere tüm öğrencileri kucaklayan bir çalışma.
LİDER MARTILAR ise; on yıldan sonra üniversite ve toplum liderlerini de çalışmaya dahil etmek üzere yine Hayal KÖKSAL tarafından tasarlanmış yeni bir çalışma. Eğitim fakültelerinde okuyan öğrenci-öğretmenleri, emekli öğretmenleri, tüm üniversite çalışanlarını, yerel yönetimleri, demokratik kitle örgütlerini, aileleri ve iş dünyasını içeriyor.
352 tane hem eş hem de ulusal-uluslar arası jüri değerlendirmesinden geçmiş Sertifikalı Projeden sonra gelecek için gerçekten çok iyi bir iş yaptığımızı iddia ediyoruz.
Proje esnasında teknolojiyi kullanarak; ilk eğitimi veriyor, sizi izliyor ve gereken dönütü paylaşıyoruz.
İşleyiş yöntemimiz Hayal Köksal’a “Dünya bankası, 2005 Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması’nda büyük ödülü getiren “İMECE HALKALARI” yöntemi. Ekibini (Halkanı) kur, sorununu belirle ve uygulamaya geç.
Proje adımlarını ve sonucunu paylaşma yöntemimiz ise düzeye göre PPT sunumlar, Web ve Blog çalışmaları ve video film çekimleri.
Kayıtlar 10 Ekim 2015 tarihinde başlıyor ve en geç 1 Mart 2016 tarihine kadar sürüyor. Projenin sona erip teslim edilme tarihi ise 6 Haziran 2016.
“BİLİŞİMCİ MARTILAR” Proje ekibi iki dinamik ve adanmış öğretmenin kolaylaştırıcılığında 5-8 öğrenci ve 2 destek veliden oluşuyor.
“LİDER MARTILAR” Projesi ise genelde Eğitim Fakültesi öğrencilerinin, emekli öğretmenlerin oluşturacağı ekiplerle, iş dünyası, demokratik kitle örgütleri, yerel yönetimler aileler ve iş dünyasından katılan gönüllü kişilerin kurduğu imece halkalarıyla işliyor.
Bilişimci ve Lider Martıları Projelerinde proje yapan kişiler;
- İşbirliği ve imecenin önemini anlıyorlar,
- Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem alıp geliştir (PUKÖ) felsefesi ve ileri sorun çözme yöntemlerinde kullanılan kalite araçlarıyla tanışıyor ve kullanmayı öğreniyorlar,
- Teknolojiyi, interneti ve sosyal medyayı etkin ve gereğince kullanmayı öğreniyorlar,
- Uygulama olmaksızın kuramın pek bir şeye yaramadığı farkındalığını kazanıyorlar,
- Çevre koruma, kültürlerarası farklılıkların öneminin ayırdına varıp tarih bilmenin önemini anlıyorlar,
- Zamanı etkin biçimde kullanmayı öğreniyorlar,
- Her alanda etiğin önemi ve kurallarını öğrenip uyguluyorlar,
- İletişimin ne denli önemli olduğunu anlıyor ve
- Her şey ve herkes için sevgi, saygı ve tolerans geliştirmeyi öğreniyorlar.
Bu İmece Odaklı Projede bizimle olmak ister misiniz?
Hedef Kitle:
ÖĞRENCİ ODAKLI BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ: Okul öncesi sınıflarından başlayarak Lise son düzeyine kadar yurt içi ve dışındaki bütün Türk ve Yabancı okulları kapsıyor. Engelli ve üşütün zekâlı tüm öğrenci gruplarına da açık.
YETİŞKİN ODAKLI LİDER MARTILAR PROJESİ: Eğitim fakültesi öğrencilerini ve tüm farklı bölümlerde okuyan üniversite ve yüksekokul öğrencilerini, Emekli öğretmenleri, Yerel yöneticileri, Demokratik kitle örgütlerini, İş dünyasını ve liderlerini, Aileleri kapsıyor.
Destekçilerimiz:
Bu Projeler; “Yenilikçi İmece Derneği (YİMEDER)”, “Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Merkezi (BUPERC)”, “Tria Bilişim”, “Doğan Reklamcılık”, “Eğitimde Toplam Kalite ve Mükemmellik Dünya Konseyi (WCTQEE)”, “City Montessori School, Lucknow, Hindistan”, “Nepal QUEST”, “Güney Afrika Gençlik Gelişim Elçiliği (NYDT)” ve “İnsan Saygınlığı Network”ü tarafından tanıtılıp destekleniyor. Son olarak işbirliği yaptığımız birim ise; “BİLİM ŞENLİĞİ”. Destekleyen tüm dost kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz
Neden böyle bir proje?
- Bu proje 13 yıldır devam eden çok başarılı bir proje. Şimdiye kadar beş yüz projenin kayıt yaptırıp 359 projenin başarıyla proje sürecini tamamladığını ve dört binden fazla öğrenci, öğretmen, idareci ve veli ile bu çalışmayı tanıştırdığımızı bilmek bize mutluluk ve gurur veriyor. Üçüncü yılından itibaren Hindistan, Nepal, ABD, İngiltere, Güney Afrika ve Sri Lanka gibi uluslar arası platformlara da giren çalışmamızla dört bin civarında proje paydaşına ulaştık. Katılanlar hem öğrenip hem eğlendiklerini paylaşıyor.
- Her iki yılda bir UNESCO Dünya Barış Eğitimi Ödüllü okul olan Hindistan, Lucknow’daki City Montessori School ve WCTQEE Ödül Törenimize ev sahipliği yapıyor. Okulun kurucusu Dr. Jagdish Gandhi ve Kurucu Müdürü Dr. Vineeta Kamran’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
- Projemiz “Çoklu Zekâ” Yaklaşımına, “Barış odaklı” anlayışa, “yenilikçi ve yaratıcı” çözümlere verdiği önemle eğitim sistemlerinin kalitesini arttırmayı amaçlıyor; öğrencileri ezbere değil sorun çözmeye yönlendiriyor. Bilimsel yöntemi izlemeyi, etiğe önem vermeyi, kalite araçları ve istatistiği kullanmayı vurgulayarak öğrencilere Köy Enstitülerinin temel aracı olan İMECE kültürünü kazandırmayı amaçlıyor.
- “Duyarlılık”, “Empati” gibi önemli bir özellik. Büyük lider Atatürk’ün sloganıyla; “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sloganıyla hareket ediyoruz, farklılıkları saygıyla ve anlayışla karşılamayı öğretmeye ve öğrenmeye çalışıyoruz.
- Projelerimizde eko sistemi korumak ve sürdürmek önemli bir öğreti.
- İnsanı sevmek, saymak, korumak çok önemli bir ilkemiz. OLUMSUZ REKABETİ VE DÜŞMANCA DUYGULARI ASLA ONAYLAMIYOR, BÖYLE DAVRANAN KİŞİ VE EKİPLERİ ÖNCE UYARIYOR DEVAM EDERLERSE PROJEDEN SOYUTLUYORUZ.
2016 Yılı Proje Konuları ve İşleyiş:
– ATATÜRKÇE BAKIŞ (Mevcut sorunlara Atatürk’ün felsefesi ve yaklaşımıyla ve de onun gözlükleriyle bakıp çözüm getirilmesi)
– ÇEVRE ve
– ETİK
Katılımcılar proje konusunu belirleyip, PUKÖ Döngüsüne odaklı olarak şu adımları atıyorlar:
- Sorun alanı taraması ve planlama,
- Veri toplama araçlarıyla veri toplama
- Veri analizi
- Öneriler, sonuçlar.
Göz önünde sürekli tutulması gereken konular;
- Bilimsel araştırma ve çözümleme yönteminin sürekli ve etkin kullanımı projede esastır.
- Her adımda kalite araçları ve teknoloji kullanımı önemlidir.
- Süreç ve sonuçların toplumla paylaşımı için sosyal medya ve İnternetin etik kurallara uygun olarak etkin kullanımı beklenmektedir.
Proje Adımları ve 2016 Yılı Takvimi: Ekipler ancak alttaki adımları attıktan sonra Projenin içinde yer alabilirler.
- Proje Okulu/Ekibi ancak Yenilikçi İmece Derneği’nin 6 ay süre ile Proje Partneri olduğu zaman projeye katılmış olur. Bu Üyelik Formu okul müdürünce imzalanır.
- Lider Öğretmen ve Kurum Müdürü Başvuru Formunu birlikte doldurur ve imzalar. Böylece okul lideri projeye destek vereceğini beyan etmiş olur.
- Bu yılın kayıt dönemi 10 Ekim 2015 tarihinde başlar, 1 Mart 2016 tarihinde sona erer.
- Kayıt sonrasında ekip liderlerine 3 PPT Eğitim Modülü gönderilir. Katılımcı okullar organize ederlerse Hayal Köksal’ı okullarına davet edip ondan eğitim alabilirler.
- Proje Yönetimi yukarda defalarca belirtildiği gibi “İmece Halkaları” yöntemidir. Ekiplerin sık sık Proje Web sayfası; www.bilisimcimartilar.com u ziyaret etmesi önerilir.
- Proje esnasında Skype gibi programlar aracılığıyla rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecektir. Proje ekibinin tüm üyelerinin bizlerle sıkı bir iletişimde olması çok önemlidir. Projenin başarılı olması için bu önemli bir koşuldur. Skype adresim: Hayal.koksal1 .
- Proje 6 Haziran 2016 tarihinde sonlanır. Yapılan çalışmaların yer aldığı Web veya Blog adresleri Hayal Köksal’a bildirilerek proje sona erdirilir.
- Temmuz ayı ortalarına kadar %50 ağırlığı olan “Akran değerlendirme” yapılır. Sonrasında Jüri değerlendirmesi başlar.
- 2016 Yılı Ödül Töreni Türkiye’de yapılacaktır. Yer ve Tarihi daha sonra bildirilecektir.
SİZLERİ BU PROJELERDE YER ALMAYA DAVET EDİYORUZ.
İNANIYORUZ Kİ; BİRLİKTEN KUVVET DOĞUYOR.
Dr. Hayal KÖKSAL
Project Tasarımcısı ve
Genel Koordinatörü