-
ULUSLARARASI BİLİŞİMCİ VE 5. LİDER MARTILAR PROJELERİ
BASIN BİLDİRİSİ
2018 YILI BİLİŞİMCİ VE LİDER MARTI PROJELERİ SONUÇLANDI
Halka (Ekip) çalışmasına dayalı, teknoloji destekli sorun çözme sistematiğine odaklı olarak tasarlanan ve 15 yıldır sürmekte olan “Uluslararası Bilişimci Martılar” Projesinin 15. Yıl sonuçları açıklandı. Son beş yıldır, Üniversite öğrencilerinin “Lider Martılar”, toplum üyelerinin de “Toplum Martıları” olarak katıldığı proje yurt dışında da büyük ilgi çekiyor.
Proje; Hindistan’da City Montessori School’da 25 Dünya ülkesi tarafından kurulmuş olan “World Council for Total Quality and Excellence in Education (WCTQEE)”, “Nepal QUEST”, “Human Dignity and Humiliation Studies Network ” ve “Yenilikçi İmece Derneği’nin (YİMEDER)” tarafından tanıtılıp destekleniyor. Projenin temel amacı; düşünen, sorgulayan ve demokratik yöntemler uygulayarak saptadıkları mevcut sorunlara uygulanabilir çözüm yolları bulmayı öğrenen yeni kuşaklar yetiştirmek. Bu bir öğrenci projesi ve öğrencilerin projeyi yürütürken teknolojiyi yeterince ve etkin kullanıp iletişimlerini güçlü tutmaları da önemli bir kural. Proje ekimde başlayıp Haziran ayı başında sona eriyor.
Şimdiye dek 400’ü aşkın projenin çalışıldığı bu proje ilk yıllarında (2003-2009) Microsoft Türkiye tarafından desteklendi. 2006 yılından itibaren ulusaldan uluslararası yapıya dönüşen proje 2007 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, Eği-tek işbirliğiyle devlet okullarında çalışan ve gönüllü olan Bilişimci Martı Koordinatörleri yetiştirdi ve böylece tüm ülkeyi proje kapsamına soktu. Değişik yıllarda Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Güney Afrika, ABD ve İngiltere’den okullar projenin içinde oldular. Projenin özünde eş ve jüri değerlendirmesi var. İki yılda bir de projenin Ödül Töreni Hindistan’da CMS ’de, WCTQEE’ in işbirliğiyle yapılıyor.
Bu yıl ikisi üniversite projesi olmak üzere 5 proje ekibi çalışmalarını zamanında tamamladı. Jüri değerlendirmesi sonucunda başarıyla tamamlanan projeler ve ödül alanlar halkalar/ekipler şunlar:
- City Montessori School, Kanpur Road, Lucknow, Hindistan: “Go Green Halkası”, Çevre Kirliliğiyle baş etme projesi (8. Sınıf) (Uluslararası Şampiyon Martı Projesi Ödülü ve Dr. Jagdish Gandhi ’ye Global Martı Lideri ödülü)
- R/Nivi/Kiranodagama Vidyalaya, Demuwatha, Rakwana, Sri Lanka: “Dew Drops Halkası”, Okulda ve toplumda İngilizce öğrenmeyi yaygınlaştırma projesi (8-11. Sınıflar) (Okul-Toplum İşbirliğinde Şampiyon Martılar Ödülü ve Öğretmen Judith Perera’ya Taner Özbey Lider Öğretmen Özel Ödülü)
- Puttalam Zahira College, Sri Lanka: “Hawk Eyes Halkası”, Çevreyi yeşillendirme projesi (Lise öğrencileri) (En İyi Çevre Projesi Ödülü ve Risdha Farwin’e Öğrenci Liderliği Ödülü)
Üniversite öğrencilerinin katıldığı Lider Martılar Projesine ise bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden, Prof.Dr. Eda Üstünel’in önderliğinde Yabancı Diller Yüksek Okulu okutmanlarından Demet Özcan Bayram’ın iki ayrı grubu katıldı:
- “Stray Angels Halkası”nın Hayvanlara zulüm konusunu işleyen projesi; En İyi Lider Martı Projesi Ödülü ve Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu Liderlik Özel Ödülünü aldı.
- “Self-Cointed Halkası” ise Hollywood Kahramanlarının insanlar üzerindeki etkilerini ölçtü ve En İlginç Lider Martı Projesi Ödülünü almaya hak kazandı.
Katılan tüm ekipleri yürekten kutluyor; kendilerine destek veren başta Okul liderleri ve öğretmenleri olmak üzere hepsine başarılar diliyoruz.
Dr. Hayal KÖKSAL
Proje Tasarımcısı ve Koordinatörü