18. ULUSLARARASI BİLİŞİMCİ MARTI PROJELERİ 4 KATEGORİDE BAŞLIYOR
K-12 Öğrencileri, LİDER (Üniversiteliler), ENGELLİLER VE TOPLUM
Projemiz 18. yılına girdi. Bu yılı görmek bizlere 20. yılı da görebileceğimiz umudunu verdi. Katılımcı sayımız değişse de her yıl ilgiyi kaybetmeden devam ediyor projemiz. Üstelik 30 Dünya ülkesinin içinde olduğu “World Council for Total Quality and Excellence in Education (WCTQEE)”, UNESCO Barış Eğitimi Ödüllü Hindistan, Lucknow’da kurulmuş olan City Montessori School (CMS), Güney Afrika’dan NYDT ve 40 bin üyeli “Human Dignity and Humiliation Studies Network” de projemizi tanıyor, tanıtıyor ve destek veriyor.
BU PROJE BENZERLERİNDEN NEDEN FARKLI?
– O Türkiye’den başlayan, Türkiye kaynaklı bir proje. Üstelik online/uzaktan eğitimle yol alıyor.
– O çok yenilikçi/innovatif bir çalışma.
– O bir ekip/takım çalışması ve İMECE ile yürüyor. Yöntemi Dünya Bankasının “2005 Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışmasında ödül alan ; “İmece Halkaları”. TKY araçlarıyla, analitik yaklaşımla işliyor.
– Çağın gerekleri ve sorunların değişimi nedeniyle statik ve katı değil, sürekli iyileşip değişiyor.
– O yönlendirmeli bir proje: Adım adım, neyi, ne zaman yapacağınız belli. Belli aralıklarla yol haritanızı bize gönderip sorgulamanız mümkün.
–Teknolojiyi kullanıyorsunuz ama sadece iletişim, araştırma, veri toplama ve çözümleme, paylaşım amaçlı.
– Öğrenmek ve başarıyı paylaşmak amaçlı bir çalışma. Ödül ve/ya başarısızlık kaygısı yok.
– Başarı sertifikanızı ister e-ortamda, ister okulunuzda düzenleyeceğiniz Ödül Töreninde almanız mümkün.
Microsoft Türkiye’nin desteğiyle 2009 yılına kadar uçan martılarımız, o yıldan itibaren kendi kanatlarıyla uçmayı başardılar. Üstelik yeni proje kategorilerini de ekleyerek! 2006 yılında uluslararası ekipleri, 2008 yılında engelli dostlarımızı, 6 yıl önce üniversiteleri içine alan Bilişimci Martılar geçen yıldan beri de toplumun tüm kesimlerini (birey, iş dünyası, siteler, STK, yerel yönetimler, vb.) içine alan “Toplum Martıları”nı besliyor. 2019 yılında Yüksek Lisans Martıları bizimle uçtu. İnanıyoruz ki; tüm projelerimiz güçlü bir imecenin, yenilikçi çözümlerin ve barışın müjdecisi. Proje için gerekli olan örnekleri ARŞİV sekmesinden girerek görebilirsiniz.
HEDEF:
Bu projelerle hedeflediğimiz genel anlamda nitelikli, çağdaş, yenilikçi ve ekip ruhunu kavramış yeni kuşaklara destek vermek. Ekim ayı başında başlayıp Haziran ayı başına kadar 8 aylık bir süreci kapsayan çalışma hem akademik yetkinliğe katkı veriyor, hem de ekip çalışmasıyla zenginleşen bireysel gelişime büyük destek veriyor.
BU YILIN PROJE KONULARI:
Bu yıl 7 temel sorun alanı belirledik ANCAK çok ilginç bir proje konusuyla bize gelirseniz konuşur birlikte karar veririz.
- Pandemiyle gelen sorunlar (Sağlık çalışanları, İnsana saygı, Covid-19 Tedavisi)
- Nasıl eğitim? (Uzaktan Eğitim, Hibrit Eğitim, Yüz yüze Eğitim)
- Çevre, Tarım ve Endemik Türler
- Atatürk’çe Vatandaşlık Bilinci _ Özgürlükler… Nereye kadar?
- Kadın Hakları ve Kadına Şiddet
- Kariyer edinimindeki değişiklikler
- İnnovasyon ve Sürdürülebilirlik
SLOGANIMIZ: GENCİYLE, YAŞLISIYLA EL ELE VEREREK BARIŞA, SAYGINLIĞA VE NİTELİKLİ LİDERLİĞE DOĞRU…
YÖNTEM:
Projemiz; “Planla, Uygula, Kontrol ederek Önlem al” felsefesi olan PUKÖ Döngüsüne uygun olarak yürür. Kayıt yaptıran ekip üyelerine ilk eğitimi sanal ortamda, uzaktan veren projenin tasarımcısı ve koordinatörü olan Doç.Dr. Hayal KÖKSAL tarafından yönlendirilir.
Şimdiye dek ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası K-12 okulları, üniversiteler ve TEGV gibi STK’ların yönlendirdiği 485 adet Bilişimci Martı projemiz mevcuttur. Sadece Türkiye’den değil Hindistan’dan, Nepal’den, ABD’den, Birleşik Krallıktan, Güney Afrika’dan, Kıbrıs ve Sri Lanka’dan katılan okullar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları projemizde yer almıştır. Proje bitirildikten sonra yaş grubuna göre; Web sayfası, Blog, Her ikisiyle birden veya sadece PPT olarak bizimle paylaşılır. İlk değerlendirme sonunda akran ve jüri değerlendirmesine katılmaya hak kazanan proje yazın 2 ay süren bir değerlendirme sürecine girer. Bu sürece giren her proje “Başarılı” sayılır ve “Başarı Sertifikası” almaya hak kazanır. Bu projede para veya hediye gibi maddi ödül asla yoktur. Kazanılan bilgi, beceri, imece ruhu ve uluslararası tanınma en büyük kazanç olarak algılanır. Katılan kişi ve kurumlar Yenilikçi İmece Derneğine bağış yaparak projeye katılırlar.
NASIL KATILACAKSINIZ?
K-12 okullarında: Katılacak okulun lider öğretmeni ve/ya kurucusu/Müdürü direkt olarak Hayal Köksal ile temasa geçer (Ofis: 0 212 241 26 02/ Cep: 0 532 373 84 87, [email protected]) ve gerekli formlar kendisine gönderilir.
Üniversitelerde öğrenciler kendi ekiplerini kurarak ve/ya Bölüm, başkanı, Dekan veya dersin hocası doğrudan Hayal Köksal ile iletişime geçerek projeye katılır. Sivil Toplum Kuruluşları, İş Dünyası ve/ya yerel yönetimler de aynı yolu izlerler. Projeye katılım için Yenilikçi İmece Derneği’ne bağış yapmak gerekmektedir. Bu bağış karşılığında proje yönlendirmelerine ilaveten Köy Enstitüleri ve Engelli kitaplarımız da Okul Kütüphanenize hediye edilir.
HEDEF KİTLE:
1. K-12 sınıflarında okuyan öğrenciler (K-12 Bilişimci Martıları)
2. Üniversite öğrencileri (Lider Martılar)
3. Engelli öğrenci veya bireyler (Engelsiz Martılar)
4. Yerel yönetimler, Sivil toplum kuruluşlarının üye ve liderleri, şirketler, sitelerde-mahallelerde oturan aileler (Toplum Martıları).
Bu yıl Medya Desteğimiz BİLİM ŞENLİĞİ’nden geldi. Kendilerine sonsuz teşekkürler ediyoruz.
Kayıtlar 31 Ocak 2021 tarihinde sona erer.
Başarılar dilerim.
Doç.Dr. Hayal KÖKSAL
Proje Tasarımcısı ve Koordinatörü