2003-2004 Akademik yıl hayata geçen Bilişimci Martılar Projesinin kazandırdıklarını öğrenmekte yarar var.
İlk yıllarda eğitimlerin yüz yüze Microsoft binasında verildiği “Bilişimci Martılar Proje Eğitimi” ve “Web sayfası Eğitimi”, önce posta yoluyla gönderilen CD’ler ve son yıllarda da paylaşılan PPTler ile sanal ortamda gerçekleştirilmeye başlandı. Gereksinim duyan ekipler genel koordinatör Hayal Köksal’ı Zoom toplantısıyla okullarına davet ederek kendilerine eğitim vermelerini talep edebiliyorlar.
21 yılda 510 proje ekibi Bilişimci Martı Projeleri felsefesi ve süreci içinde yoğuruldu. Her ekipte ortalama 8 öğrenci, 2 öğretmen olduğu düşünülürse beş binden fazla eğitim paydaşı doğrudan bu projeyle ilgili çalışma yapmış bulunuyor. Ailenin ve çözüm üretirken okul ve diğer ilgili kuruluşlardaki kişilerin de proje sürecinde yer aldığı göz önüne alınırsa projenin büyük bir grubu etkilediği kolaylıkla anlaşılabilir.
Engellilerin içinde olduğu, toplumla buluşmuş projeler lisans üstü sınıflara doğru da kayarak çıtasını hayli yükseltmiş durumda. Ekipler öğretmenlerinin /liderlerinin kolaylaştırıcılığında Aralık ayında başlattıklarını projelerini Haziran ayı sonunda bitiriyorlar. Tüm yapılanların bir PPT, bir web veya Blog sayfasında paylaşıldığı projeleri herkes inceleyebiliyor. Önce proje tasarımcısı Hayal Köksal’ın süreçler konusundaki onayından geçen proje web sayfaları sırasıyla her ekibin sonrasında ise ulusal ve uluslar arası jüri üyelerinin kontrolünden geçiyor, değerlendiriliyor ve projeyi bitiren herkesin bir “Kazanan” olduğu projede en son “En …. Ekip/Proje” ödülleri de paylaşıma açılıyor. Kazananların isim ve web sitelerinin adreslerinin yer aldığı “Basın Bildirisi” de her yıl www.bilisimcimartilar.com adresinde yerini alıyor.
Bu projenin para ödülü yoksa da; bireysel ve kurumsal kazanımı çok! WCTQEE yoluyla uluslararası geçerliliği olan proje; sürdürülebilirliğin, öğrenmenin, dostluğun, paylaşımın ve ulusal ve uluslararası tanınmanın en büyük ödüller olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Köksal’ın sözlerini katılımcıların yansımaları da destekliyor. Gerçekten her şeyin para ya da maddiyat olmadığını yeni kuşaklara öğretmek önemli bir görev olmalı. İmecenin yani ekip ruhunun gücü bu projenin temeli.
Projeyi yürüten ana kurum olan YENİLİKÇİ İMECE DERNEĞİ (YİMEDER) konusunda bilgi almak isterseniz; www.yimeder.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu yılın konusu: YAPAY ZEKA_KULLANIM ALANLARI-YARARLARI VE SORUNLU YÖNLERİ.
Kayıtlar başlamıştır. [email protected] adresine bir mail atmanız yeterli.