DÖNÜTÜN İYİLEŞTİRMEDEKİ ÖNEMİ
Sevgili Dostlar,
Yapılan her çalışmanın, yürütülen her projenin, uygulanan her programın mutlaka dönütlerini almak gerekir. Bu çok klişeleşmiş bir cümle ama ne kadar da doğru. Aynen “Girdinin ve süreçlerin kalitesinin çıktının kalitesini belirlediği” gibi. Bu cümleler Eğitimde Kalite çalışmalarını tanıtırken uygulamaların içinde sıkça tekrarladığımız cümleler. 15 yılını bitirdiğimiz Uluslararası Bilişimci Martılar Projesinde üç kez bizlerle olan çok değerli bir kurum var: Galatasaray Lisesi. 2016 yılında 3. kez katıldıklarında başarılarını yinelemiş ve şampiyonluğu almışlardı. Projede ta başından inanıp gönül veren sevgili Şükran Hanım yılmadan, bıkmadan 3 halkasına da yürekten destek vermişti. En sonunda geçtiğimiz emekli olarak bizlere kendini özletmeye başladı. Yeni yaşamının mutlu ve sağlıklı geçmesini diliyor; öğrencileri ve kendi adına hazırladığı değerlendirmelerini sizinle paylaşmak istiyorum. Bu dönüt bizim için son derece değerli. Bir başka değer ise koca yürekleriyle kocaman bir “ATATÜRKÇE BAKIŞ” Projesini gerçekleştirmiş olmaları. Sağ üst köşesinde logosunu gördüğünüz bu projenin tamamını görmek için lütfen https://drive.google.com/file/d/0Byj76yq0uzmWbXRybnBzMjFuT0E/view linkine tıklayınız.
Bu değerli öğrencilerimizin de yolları açık olsun. Yeni dönemde yeni ekiplerimize başarılar diliyoruz.
GALATASARAY LİSESİ BİLİŞİMCİ MARTI HALKASININ DEĞERLENDİRMELERİ
2016 yılında üçüncü kez katıldığımız 13.Uluslararası Bilişimci Martılar projesinde amaç, “İmece, kardeşlik, bilimsellik ve teknoloji desteğiyle, ana ve kök nedenlere inerek sorunlara çözüm üreten ve geliştirdiği stratejileri uygulamaya sokarak çözümlerini ve önerilerini web sayfası ve/ya Blog aracılığıyla paylaşıma açabilen yaratıcı, yenilikçi, çağdaş, gerçek birer LİDER yetiştirmek”, öğrenci, öğretmen ve velilerden oluşan İmece Halkalarında belirlenen konularda “farkındalık” yaratmaktı. Bilişimci Martılar Projesinin bir diğer amacı, ekip ruhunu kazanma, Bilgisayar Teknolojilerini kullanma, eleştirel düşünme becerileri kazanımı, sürekli gelişim felsefesi Kaizen’in öğrenilmesi, iletişim becerileri kazanma, Ulusal ve Uluslararası platformlarda tanınmadır.
Projenin Özel Hedefleri: Kalite araçlarını kullanarak, gençlerin bir sorunu çözümleme yeteneğini artırmak
Gençlerin, Atatürk hakkında şimdiye kadar edinmiş oldukları bilgileri analitik bir şekilde sorgulamalarını ve yorumlamalarını sağlamak,
Gençlerle Atatürk’ün dünya görüşü arasında bir köprü kurmak,
Gençlerin eleştirel düşünme ve düşünme becerilerini üst düzeyde tutmak.
Gençlerin yeni, yaratıcı düşünceler üretmelerini sağlamak.
Gençlerin çevresine ve kendisine ilişkin analitik bir bakış açısı gelişimini sağlamak.
Gençlerin düşünme becerilerinin yanında yazı yazma becerilerini artırmak.
Gençlerin, bir sorunun birden fazla cevabı olabileceği hakkında görüş edinmesini sağlamaktır.
Şiddet ve barış kavramlarının yanı sıra dünya kültüründe ve Türk kültüründe barışın öncülerine ilişkin farkındalık kazanmaları gibi hedefler doğrultusunda 8 öğrenci, 2 öğretmen ve bir veliden oluşan ekibimizle bize sunulan konulardan «Atatürk ve Barış Kültürü» konusunu, üzerinde çalışıp, araştırmak üzere seçtik.
Şiddetin toplumsal bir sorun olması ve çevreden kaynaklanması. Erkek çocukların güç ve üstünlük özelliklerine sahip olması yönünde yetiştirilerek aktif ve güçlü olmaya yönlendirilmesi. Kız çocukların güçsüz, kırılgan ve duygusal olarak yetiştirilerek edilgen olmaya yönlendirilmesi. Gençlerin, yetenekleri doğrultusundan ziyade toplumun beklentileri doğrultusunda meslek edinmeleri. Eğitim müfredatında savaş kültürü işlenirken barış kültürünün işlenmemesi. Medya aracılığıyla şiddete dayalı bir rekabet kültürünün aktarılması. Dijital oyunların şiddet kullanımını alışkanlık haline getirmesi. Şiddetin bir iletişim aracı olarak karşımıza çıkmasıyla, toplumda şiddetin ve toplumsal baskının artması şeklinde sorunu tanımladık.
Alan taraması çalışmalarına, konunun kök nedenini anlamak için Eğitim müfredatlarında savaş ve barış kelimeleri ne kadar geçiyor araştırmasıyla başlandı, araştırma süreci içinde münazara ve konuyla ilgili uzmanlarla söyleşi gibi grup dışı fikirlerle desteklenip, konu ile ilgili kitaplar ve internet aracılığıyla ulaşılan bilgiler neticesinde şekillendi.
Araştırma konumuz: “Atatürk’çe bakış” idi. Bizden beklenilen, mevcut sorunlara Atatürk’ün felsefesi ve yaklaşımıyla ve de onun gözlükleriyle bakıp çözüm getirilmesiydi. Galatasaray Lisesi Bilişimci Martılar proje ekibi olarak, mevcut sorunlarımızı, Terör, Hukuk Düzeni, Kadına Şiddet, Göçler, İşsizlik, Gelir Dağılımı Adaletsizliği, Eğitim Sorunu, Yoksulluk, Sağlık, Yolsuzluklar, Enerji, İç ve dış borçlar olarak belirledik. Türkiye’nin sorunları bu araştırmada sıralanan on iki başlıktan ibaret değildi. Ancak bu temel sorunların çözümlenmesiyle diğer meselelerin çözümlerinin kolaylaşacağı kendiliğinden hal yoluna gireceğini düşündük. Örneğin göçlerin çözümlenmesiyle; işsizlik sorunları azalacak, gelir dağılımında iyileşme olacak, halkın mantalitesi değişecek, eğitimde aşama kaydedilecek ve sonuç olarak nitelikli toplumsal gelişime önayak olurken, bilinçli toplum anlayışı her kademede yönetim ve hukuk sistemine yansıyacaktı. Bunların çözümünün kaynakları ise terör, enerji sorunları ve yolsuzluklar nedeniyle israf olan kaynakların ekonomiye kazandırılmasıyla sağlanacaktı. Ülkemiz sorunlarının birbirini tetikleyen özellikleri birbirini çözen sinerjik bir açılıma dönüştürülebilirdi.
Beyin fırtınası yapılarak proje konusu “Atatürk ve Barış Kültürü” olarak belirlendi. Daha sonra, Atatürk ve Barış Kültürü üzerinde araştırma yaptık. Projemiz dahilinde araştırma konumuzla ilgili felsefi bir bakış açısı kazanmak için Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Feyza Ak Akyol ile Atatürk ve Barış Kültürü konulu bir söyleşi yaptık. Doç. Dr. Feyza Ak AKYOL ile söyleşi sonrası sorunun tanımı “Bireyin Hayatın Her Alanında Sembolik Şiddet Görmesi” şeklinde yapıldı. İlk olarak tespit ettiğimiz sorunun lise çağındaki öğrencilere olan etkisini gözlemlemek ve önemli noktaları tespit etmek için ön anket yaptık. Anketimiz çeşitli okullardan öğrencilere uygulandı. Anket sonuçlarından yararlanarak temel konuları ve alt sorunları belirledik. Bir konunun tüm yönlerden incelenmesi için en etkili yolun münazara olduğuna karar verdik. Münazara Galatasaray Lisesi Münazara Kulübü öğrencileri tarafından gerçekleşti. Münazarada taraflar barış kültürü algısının toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini tartıştılar. Biz de bu yöntemle daha detaylı bir sorun analizi yapmış olup çalışmamızın devamını belirledik. Sorunun temel nedenlerini ve alt nedenlerini net bir şekilde görmek amacıyla balık kılçığı hazırlandı. Bir matris diyagramı hazırlayarak sorunun alt nedenlerinin temel nedenlerle olan ilişkisini inceledik. Proje konusu hakkında araştırma yaptık ve üç hipotez belirledik. Hipotezlerimiz:
1.Sosyal öğrenme yaklaşımı ile şiddete duyarsızlaşan birey, zamanla alışkanlık kazanmakta ve şiddeti kendi yaşamında da kolaylıkla uygulayabilmektedir.
2.Sembolik şiddet birden fazla şekillerde kendini gösterir: Kitle İletişim Araçları, Eğitim, Cinsiyet Ayrımcılığı, Kimlik Farklılıkları vb.
3.Bireylerin şiddete yatkınlığını engelleyecek hoşgörülü, barışçıl bir yaklaşım, barış kültürünün kademe kademe eğitimin müfredatlarına geçirilmesi ile mümkündür.
Grup üyelerinin arasındaki veri akışını kolaylaştırmak adına ortak mail hesabı ve projemizin ilerleyişini adım adım kaydedebilmek için bir blog hazırlandı. Münazara kulübü konu hakkında bir münazara düzenleyerek hipotezlerimizin olumlu ve olumsuz sonuçlarının belirlenmesine yardımcı oldu. Tanımlanan sorunun ortaöğretim öğrencileri üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla kendi okulumuzda ve başka okullarda anket yapıldı. Proje amaç ve çalışmalarını temsil eden bir logo tasarlandı. Barış kavramını ön plana çıkaran Video hazırlandı. Okulumuzdaki öğretmenlerle konu hakkındaki görüşlerini öğrenmek için röportaj yapıldı.
Galatasaray Lisesi Bilişimci Martılar Ekibi:
Proje Lideri: N. Şükran Gerçeker,
Destek öğretmen: Hüsamettin Balta
Veli: Kemal Enfiyesi
Lider Öğrenci (Planlama – Yürütme): Deniz Enfiyeci, Koordinatör (Destekleyici) :Esin Akkoca,
Araştırma Sorumlusu: Bilge Arslan, Ece Su Ağdaş, Bütçe Sorumlusu: Ece Su Ağdaş
İletişim Sorumlusu: Mehmet Deniz Şahin,
Teknik Sorumlu-Web/Blog Tasarımı: Ece Su Ağdaş, Roza Yılmaz,
Sanat Sorumlusu: Zeynep Sıla Özcan
Proje ekibimizle haftalık toplantılar dışında e-posta ile gerekli yönlendirmeleri yaptım.
Bu çalışmamızla, 2016 yılında üçüncü kez katıldığımız 13.Uluslararası Bilişimci Martılar proje yarışmasında üçüncü kez Birincilik ödülünü kazandık.
Bu projedeki başarımızın anlamı: Beyin fırtınası yaparak düşünce paylaşım ortamı yaratmak ve düşüncelerimizi sentezleyerek yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamaktı. Kalite araç gereçlerini en doğru ve yararlı şekilde kullanmak. İyi bir ekip ruhu ile verimli bir çalışma ortamı sağlamak. Teknolojiyi etkili bir biçimde kullanmak. Hedef kitlemizi «Atatürk ve Barış Kültürü» konusunda bilgilendirerek konu hakkında farkındalık yaratmak ve duyarlılık kazandırmaktı. Öğrencilerime öğüdüm, “yaptığınız her işin, aldığınız her kararın kendiniz ve içinde bulunduğunuz çevre için bir farklılık yaratmasını hedefleyin” oldu. Çevresinde olanların farkında, duyarlı bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak benim için büyük bir başarıydı. Proje doğrultusunda yaptığımız çalışmalar sonucu hedef kitlemiz olan okulumuz öğrencilerine yaptığımız ön anket ve son anket sonucu farkındalık kazandırdığımızı tespit ettik. Barış Kültürünü artırmak ve Yurtta Barış, Dünyada Barış adına bu projeyi gerçekleştirdik. Bu amaçla bir video çektik. “Atatürk ve Barış Kültürü” konulu söyleşi, sunum ve videolar ile ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bilinçlenmesine yardımcı olmaya çalıştık.
Projeyi hazırlayan öğrencilerimiz, yaptığımız çalışmalar doğrultusunda akademik yazım, bilimsel araştırma yöntemleri, plan yapma ve geliştirme, bilgisayar üzerinden temel verilerin işlenmesi ve grafiğe dökülmesi, word ve excel porgramlarının etkin kullanımı, bütçe planlaması, akademik makale inceleme ve bibliyografya çıkarma konuları hakkında bilgi edinerek hazırladığımız projede öğrendiklerini uygulama fırsatı elde ettiler. Aynı zamanda proje konusunun genişliği gereği başta tarih, edebiyat, psikoloji ve ekonomi olmak üzere pek çok disiplinler arası çalışma yürüttüler. Uzman kişiler ile görüşmeler yaparak konu hakkında görüşlerini aldılar. Sponsorluk çalışması sırasında pek çok farklı sponsorla çalışma fırsatı yakaladılar. Bu ve benzeri çalışmaların kazandırdığı becerilerinin üniversite hayatlarında onlara başarı sağlayacağına, pek çok alanda yardımcı olacağına yürekten inanıyorum.
Proje Ekibinin Bilişimci Martılar Projesi hakkındaki değerlendirmeleri:
Bilişimci Martılar proje yarışmasının genel anlamda olumlu yönleri, güncel konuları eğitim boyutunda gündeme getirerek gençlerin anlayış ve bilgilerini geliştirmeyi, kendi yaşam ve çevrelerini biçimlendirmede sorumluluk kazanmalarını, yurttaş olmanın bilinciyle hareket etmelerini ve bilgi toplumunun gereklerini yerine getirebilmelerini sağlamayı hedeflemesidir.
Okula ve topluma katkıları, Öğretmenin olanak sağlayıcı (facilitator) rolü üstlenmesi, önceki bilgi, yeni bilgi ve öğrenme süreçleri arasında anlamlı bağlantılar kurarak, öğrencilerin kendi öğrenmelerinde aktif katılımcılar olmalarını sağlamasıdır. Öğrencinin rolü, verilen zorlu aktiviteleri yerine getirerek kendi kapasitelerini ve anlayış güçlerini inşa etmektir.
Projenin Geliştirmeye açık yönü, kendi türündeki diğer okullarla iş birliği yapmak ve okul ortaklığı bağını kurmak olmalı diye düşünüyorum.
Necla Şükran GERÇEKER
Galatasaray Lisesi
Bilgi İşlem Merkezi Kurucu Yöneticisi (Emekli)