Değerli Dostlar,
15. yılını tamamlayan Uluslararası Bilişimci Martılar Projesi dün teslim edildi. Altı kayıtlı projeden beş tanesinin başarıyla yolculuğunu tamamladığı projemizde İl Milli Eğitimle ilgili izin sorunu nedeniyle ne yazık ki bir proje ekibimiz çalışmasını sadece kendi okul bünyesinde tamamlayabildi. 15 yıldır ilk kez yaşanan bu tatsız olayın Samsun’daki bir okuldan olması da bizleri özellikle mutsuz etti. Oysaki projemiz 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje koordinatörlerini Mersin Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde seminere alması ve o yıl ortaya konan 93 projenin de Ankara Öğretmenevinde ödüllendirilmesiyle Bakanlıkça tanınan bir projedir. Şimdiye dek 400 projeden fazla Martı projesi ülkenin dört bir yanındaki okulların katılımı ve İl/çe Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan izinlerle sorunsuz yapıldı. Hatta TEGV ve TOFD gibi tanınmış Sivil Toplum Örgütleri de bazı yıllar projelerin yürütücüleri oldu. Bu şanssızlığı yaşayan okul ve öğretmenimiz ve tabii ki öğrencilerimiz için son derece üzgünüz.
Bu yıl projemizin Üniversite ayağında, yani Lider Martılar bölümünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi var. Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü sevgili dostumuz Prof.Dr. Eda Üstünel’in özel çabası ve bölümündeki değerli okutman arkadaşımızın büyük gayretleri ile iki proje yapıldı. Biri; “Hollywood yıldızlarına_kahramanlarına özenen çocuklar”, diğeri ise; “Sokak hayvanları” ile ilgili.
Yurt dışından her zamanki gibi Hindistan, Lucknow’daki City Montessori School’dan bir proje var: “Çevrecilik” ile ilgili. Diğer bir çevre projesi de Sri Lanka, Zahira College’dan. Onlar da bu yıl ikinci kez projemizde yer aldılar. Sri Lanka’dan sürpriz bir katılım da geçtiğimiz yıl Sri Lanka ICSQCC esnasında 150 ELT Öğretmenine verdiğim seminerden etkilenen genç bir İngilizce öğretmenden geldi. Türlü çeşitli teknolojik sıkıntıya karşın hemen her gün Whatsapp ile benimle temasta olan Judith Perera “İngilizce eğitimini geliştirebilmek ve okul dışına, tüm köye yayabilmek” adına öğrencileriyle büyük bir çabaya girişti. Soldaki resim Judith’e ait. Sağdaki logo da projenin logosu.
Bu çalışmalar sayıca çok kısıtlı kalsa da çok özel ve değerli. Öncelikle çocuklara ekip ruhunu, kalite araçlarını kullanmayı, sorun çözmede bilimsel yöntem kullanmayı, zamanı ve çatışmaları yönetmeyi öğretiyor. Her adımda teknoloji desteği almayı ve yaptıklarını teknolojiyle paylaşmayı öğreniyorlar. Sadece sağlıklı öğrenciler değil, engelliler de, sadece öğrenciler değil veliler de işin içinde oluyorlar. Ülkemizden saatlerce uzaktaki öğretmen ve öğrencilerle aynı metodolojiyle çalışan ve zamanını yöneten öğretmen ve öğrenciler. Son yıllarda proje yapanlar için sıradan gibi gelebilir ama dikkat edilirse bu proje 15 yıldır non-stop devam ediyor. 400 proje en az beş bin kişiyi ilgilendiriyor demek. Eminim önceki yılların projelerini de bu yılınkileri de bu sayfanın arşiv bölümünden incelersiniz. Sonuçları Jüri değerlendirmesi sonrasında Ağustos ayında açıklayacak, tüm katılımcılara “Başarı Belgesi” vereceğiz. Ödül Töreni ise 2019 yılının Aralık ayında Hindistan’ın, Lucknow kentindeki City Montessori School’da. Bu olanağı 2009 yılından bu yana bize sağlayan CMS Kurucu Başkanı Dr. Jagdish Gandhi’ye ve Kurucu Müdür Dr. Vineeta Kamran’a teşekkür ediyorum.
Dr. Hayal KÖKSAL
Proje Tasarımcısı ve Koordinatörü